CO₂CLEANUP

Er zijn inmiddels veel initiatieven die zich richten op het opvangen van CO₂. Vaak zijn dit kostbare en tijdelijke oplossingen. Met CO₂CLEANUP gaan we een stap verder: we vangen CO₂ niet alleen af, we leggen CO₂ namelijk ook permanent vast in waardevolle grondstoffen. Negatieve emissie heet dat. En die grondstoffen vervangen producten die geproduceerd worden waarbij fossiel CO₂vrijkomt. Deze vervanging zorgt voor extra CO₂-impact.

Daarom is ons doel: 1 megaton negatieve emissies in 2030 in Nederland.

Hoe werkt het?

In de kern draait deze technologie om het binden van gasvormig CO₂ aan gesteentes (mineralen) die wereldwijd voorhanden zijn. In de basis een natuurlijk proces dat normaalgesproken eeuwen duurt. Wij hebben het teruggebracht tot enkele seconden. We noemen het CO₂ CLEANUP.

Tijdens het proces ontstaan poeders – met het CO₂ eraan gebonden – die de basis zijn voor vele nuttige producten. De techniek is bovendien efficiënt, circulair en schoon; alle input zetten we om naar nuttige en waardevolle producten. De CO₂-concentratie in de lucht daalt dus onder aan de streep, waardoor we dus echt CO₂ opruimen. Permanent!

Wat gaat erin?

We gebruiken twee CO₂-stromen: groen CO₂ uit biologisch materiaal of CO₂ uit de lucht. Dat laatste noemen we direct air capture (DAC).

Wij willen met CO₂ CLEANUP negatieve emissies bereiken, CO₂ permanent uit de atmosfeer halen. We gebruiken daarvoor twee stromen van CO₂: groen CO₂ dat vrijkomt bij de omzetting van biologisch materiaal of CO₂ uit de lucht. Dat laatste noemen we direct air capture (oftewel DAC), hiermee kunnen we CO₂ uit de lucht ‘wassen’ en gebruiken voor ons CO₂ CLEANUP proces.

Daarnaast hebben we mineralen nodig voor het proces waar we de CO₂ aan kunnen binden zoals magnesium of calcium. Dit kunnen we uit reststromen van bijvoorbeeld metaalproductie maar ook uit gesteenten zoals olivijn halen. Deze gesteenten zijn overal op aarde aan de oppervlakte te vinden, en er is genoeg om voor meer dan 300 jaar de huidige wereldwijde CO₂ uitstoot permanent vast te leggen. De producten die we in ons proces gebruiken voor de chemische reacties winnen we terug en hergebruiken we. Een circulair en efficiënt proces.

Wat levert het op?

Met het opruimen van CO₂ zorgen we voor negatieve emissies: het CO₂ is permanent uit de atmosfeer. Zo helpen we de aarde afkoelen.

Daarnaast zetten we CO₂ om in groene poeders. Deze poeders zijn belangrijke grondstoffen voor industrieën als cement en beton, papier en kunststof. Ze zijn directe te gebruiken in verschillende toepassingen en vervangen bestaande vervuilende producten.

Een mooi voorbeeld is de directe toepassing bij het maken van cement en beton. In feite wordt het ‘groen cement’. Het is zelfs mogelijk om CO₂-negatief beton te maken. Een grote stap, want de huidige productie zorgt voor 9% van de mondiale CO₂-uitstoot.

Simpel gezegd..

..leggen we dus CO₂ vast in nuttige producten en voorkomen hiermee dat er producten worden gemaakt waarbij veel CO₂ vrijkomt..

Het klimaatakkoord heeft onder andere als doel om vanaf 2030 jaarlijks voor 2 megaton aan negatieve CO₂-emissies te zorgen. Dit hebben wij ons als doel voor Nederland gesteld.

De voordelen op een rij:

  • CO₂ permanent opgeslagen
  • totaal aan CO₂ in de atmosfeer neemt af
  • dit noemen we negatieve emissie
  • we produceren waardevolle grondstoffen..

..te gebruiken als:

  • bouwmateriaal
  • vulmiddel in plastic
  • vulmiddel in papier
  • en nog veel meer

Vragen die ons
vaak worden gesteld

Wat is negatieve emissie?

Dat is een goede vraag. Het antwoord lees je in dit artikel.

Waarom is CO₂ een probleem?

Hier zijn veel verschillende studies naar gedaan. De Europese Commissie schrijft hier het volgende over (https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/climate-change/):

De meest recente gegevens van vooraanstaande wetenschappers laten zien dat het klimaat ongekende veranderingen ondergaat. Volgens het laatste rapport van de Inter­gouvernementele Werkgroep inzake klimaat­verandering (IPCC) brengt de opwarming van de aarde steeds meer – soms onomkeerbare – veranderingen in neerslag­patronen, oceanen en winden teweeg, en dat overal ter wereld.

Voor Europa verwacht het verslag een toename in frequentie en intensiteit van extreme weers­omstandigheden, waaronder hitte­golven in zee, en waarschuwt het dat een temperatuur­stijging van 2 °C ernstige gevolgen zal hebben voor natuur en mens.

Hogere temperaturen en extremere weers­omstandigheden zullen de EU‑economie met enorme kosten opzadelen en het voor landen moeilijker maken om voedsel te produceren.

Wetenschappers zijn van mening dat menselijk ingrijpen deze ontwikkeling echter kan veranderen. Door de uitstoot van broeikas­gassen onmiddellijk en grootschalig terug te brengen en CO₂‑neutraliteit te bereiken, kunnen de klimaat­verandering en de gevolgen ervan nog worden beperkt.

Wanneer produceren jullie op grote schaal?
We hebben het CO₂ CLEANUP proces binnen onze research afdeling op labschaal ontwikkeld en aangetoond. Vanuit dit proces hebben we een pilot installatie gerealiseerd waarmee op jaarbasis veel CO+ kan worden vastgelegd en veel producten kan worden gemaakt. Op basis van de resultaten van deze pilot installatie werken we nu aan het ontwerp van de eerste industriële demonstratie faciliteit.

Met deze industriële CO₂ CLEANUP installatie kunnen we ongeveer 10.000 ton CO₂ permanent vastleggen. Ongeveer de hoeveelheid CO₂ die je met 100.000 zonnepanelen bespaart t.o.v. fossiele stroom. Als we 10.000 ton CO₂ permanent vastleggen, maken we een veelvoud aan producten die als waardevolle grondstof kunnen worden ingezet.

Wat kunnen we met de output?

We produceren drie categorieën producten: carbonaten waarin we de CO₂ permanent hebben vastgelegd, silica en metalen. De carbonaten en silica kunnen we o.a. gebruiken voor cement en beton toepassingen, vulmiddel voor papier, rubber en plastics.

Met onze CO₂ CLEANUP poeders kunnen we 1 op 1 bestaande, fossiel geproduceerde vervangen. Bij de traditionele productie van silica komt bijvoorbeeld ~1,25 kg CO2 vrij. Bij de traditionele productie van een kilo cement komt ongeveer 1 kg CO₂ vrij.

De productie van onze hoogwaardige CO₂ CLEANUP nano poeders is volledig circulair en CO₂ neutraal. Elke kilo traditioneel geproduceerde silica of cement die je door CO₂ CLEANUP poeders vervangt, resulteert in vermeden CO₂ foorptint.

De metalen uit het CO₂ CLEANUP proces kunnen direct als circulaire metalen in de metaalindustrie worden ingezet.

HIDE

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is CO₂ eigenlijk?

Kooldioxide ook wel koolzuurgas (chemische formule CO₂) is een zuur kleurloos gas. CO₂ ofwel Koolstofdioxide bestaat uit 1 koolstofatoom en 2 zuurstofatomen. Het komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde als een spoorgas. De lucht die wij inademen bestaat voor het grootste gedeelte uit stikstof (N₂), zuurstof (O₂), argon (Ar) en een een klein deelt Koolstofdioxide (CO₂ ), ongeveer 0,04%.

Wat is dan groene CO₂?

CO₂ CLEANUP gebruiken we CO₂die uit de lucht is gehaald door planten of CO₂ die we door direct air capture (DAC) uit de lucht hebben gehaald: dit noemen we groene CO₂ omdat we hiermee de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer verminderen. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen groeneCO₂ en fossiele CO₂ die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Als je fossiele brandstoffen verbrandt, álle CO₂ die hierbij vrijkomt vervolgens afvangt en permanent opslaat, wordt het proces CO₂ neutraal. Negatieve emissies kunnen alleen worden gerealiseerd door CO₂ te gebruiken die door natuur met fotosynthese of met DAC uit de lucht is gehaald.

Kan ik meehelpen?

Jazeker, kijk op onze vacaturepagina

Nieuws en meer..

Landelijke aandacht voor doorbraak SCW Systems

Afval als bron voor groen gas: lost dit het probleem van toekomstige tekorten op?

Bekijk hier
alle cleanupdates

Op de hoogte blijven?

We houden je up-to-date!

×

Hi!

Heb je een vraag over een vacature, Whatsapp ons!

× Heb je een vraag?